Plovci


Funkcija plovka

Senzor nivoa plutajućeg tipa sastoji se od reed prekidača u stablu i permanentnog magneta u plovku. Kako se plovak diže ili spušta sa nivoom tečnosti, magnetno polje generisano unutar plutača pokreće hermetički zatvoren magnetni reed prekidač montiran unutar stabla. Nosač je napravljen od nemagnetskih metala ili plastike.

Materijal 

1. Nerđajući čelik je idealan za visoke pritiske, temperature i korozivna okruženja, kao što su oprema u prehrambenoj industriji, industrijski rezervoari ili tamo gdje je potrebna dugotrajnost, ali i u opštoj upotrebi.

2. Plastika je idealna za upotrebu u kiselinama ili prehrambenoj industriji, ali i za opštu upotrebu. Ona je ekonomičnija opcija i lako je prilagodljiva.

Bitno je znati da većina aplikacija uključuje induktivna ili kapacitivna opterećenja, te da visoko induktivni uređaji imaju nisku potrošnju energije zbog čega je zaštita kontakata veoma bitna.

Zahtjevi za zaštitu kontakata

Prilikom uključivanja induktivnih opterećenja kao što su releji, kalemi i transformatori, kontakti reed prekidača zahtjevaju zaštitu kako bi se osigurala njegova funkcionalna dugotrajnost. Ukoliko je struja prekinuta, induktivnost ili električna energija opterećenja generiše veliki napon visokih frekvencija koje se pojavljujuju preko kontakata prekidača. Potrebno je znati da ukoliko je napon dovoljno veliki, može razbiti medij u prostoru između. Ovaj fenomen nazvan je "iskrivljenje", a to je iskra koju možete vidjeti. Zbog iskrenja kontakti mogu izgoriti, spojiti se ili zalijepiti. Svrha zaštitnih kola je sprečavanje iskrenja.


Artikli iz kategorije